معضل عدم دسترسی فیلمسازان ایرانی به ثبت حقوق معنوی آثار خود در خارج از کشور
آیا تا به حال بر سر دو راهی خرید سیدی یک سریال و یا دیدن رایگان آن به شکل آنلاین قرار گرفتهاید؟ اگر ایرانی ساکن خارج از کشور هستید آیا راه دیگری جز دیدن فیلمهای ایرانی به جز راههای رایگان و البته غیرقانونی میشناسید؟ “ناظران” این هفته به موضوع تماشای فیلمها و سریالها به شکل رایگان و غیرقانونی میپردازد.
از هر چهار کاربر فرانسوی یک نفر از آنها، مسابقات ورزشی، فیلمها و سریالها را از روشهای رایگان غیرقانونی تماشا میکند. این آماری است که امروز خبرگزاری “ای اف پی” منتشر کرد. اما آیا همواره مردم بین گزینه رایگان و غیرقانونی یا پولی و قانونی اولی را انتخاب میکنند یا مسئله کمی پیچیدهتر است؟ اوضاع ایران در این زمینه چطور است؟
این سؤالاتی است که “ناظران” در برنامه این هفته خود در گفتگو با علی فاتحی، فیلمساز و مدیر شرکت پخش فیلم “رفت فیلمز” در تلاش است تا پاسخی برای آنها بیابد.
آقای فاتحی معتقد است بسیاری از کمپانیهایی که حق مؤلف فیلم و بازیهای ورزشی را در اختیار دارند به حقوق مخاطب توجه نمیکنند و فقط به فکر پر کردن جیب خود هستند؛ از دیگر سو اما هنوز راه حل دیگری به جز مدلهای اقتصادی مانند “نتفلیکس” که معجزه وار بتوانند همه را راضی کنند پیدا نشده است.
به گفته آقای فاتحی، اوضاع فیلمسازان ایرانی کمی پیچیدهتر است. به گفته علی فاتحی هنرمندان ایرانی عمدتاً به کسی که در خارج از کشور بتواند از حقوق معنوی آثار آنها دفاع کند دسترسی ندارند و همین مسئله باعث کپیهای فراوان غیرقانونی از آثار آنها در خارج از کشور در بسیاری از سایتها دیده شود و در این بین افرادی که کوچکترین زحمتی برای تولید آن محتوا نگرفتهاند، درآمد آن را به جیب بزنند.
میتوانید در فایل صوتی “ناظران“، به مشروح این گفتگو گوش دهید.